Vsako težavo, ki doleti podjetnika na začetku, je že doživel kdo drug.

Izkušeni podjetniki vedno radi pomagajo tistim, ki šele začenjajo, saj dobro vedo, kako težak je bil njihov začetek. Na poslovno pot se je vedno dobro podati z nekom, ki že ima izkušnje in lahko z enim pogovorom reši več tednov negotovosti in samostojnega raziskovanja. Namen Ustvarjalnikovih mentorstev je pomagati tistim, ki šele začenjajo in jih povezati z bolj izkušenimi kolegi.

Naši mentorji poskrbijo, da imajo podjetniki vedno na razpolago nekoga, ki jim lahko odgovori na vsa vprašanja v zvezi s poslom.

Osebo ki jim lahko pomaga s kontakti in usmeritvami, ter nekoga, ki skrbi za to, da se lotevajo tistih stvari, ki so zares pomembne. To je daleč najbolj učinkovit program spodbujanja podjetništva, saj je povsem individualen.

Ustvarjalnik v mentorstvo sprejema ekipe in posameznike, ki imajo jasen namen svoje projekte tudi izpeljati. Vsakomur z veseljem namenimo eno uro brezplačne pomoči, na katero se lahko prijavijo tako, da pišejo naši vodji mentorskega programa Aljažu Osetiču na aljaz@ustvarjalnik.org. Če v ekipi vidimo potencial, ji bomo takoj dodelili mentorja, sicer pa jo bomo usmerili na katero od naših delavnic ali predavanj in ostali v stiku, vse dokler ne bo pripravljena na intenzivno mentorsko delo.

Kako izgleda mentorstvo

Ustvarjalnikovo individualno mentorstvo je namenjeno ekipam (lahko tudi posameznikom), ki že delajo na svojem poslovnem projektu. Izhaja iz prepričanja, da se pred uresničitvijo idej zatakne zaradi enega od treh razlogov:
Pomanjkanje denarja za začetek,

Pomanjkanje denarja za začetek,

ko ne veš, kako bi si pridobil vse potrebno, da lahko sploh začneš.
Pomanjkanje znanja za izpeljavo projekta,

Pomanjkanje znanja za izpeljavo projekta,

ko ne veš, kaj vse moraš narediti, da lahko tvoja zamisel postane posel
Pomanjkanje volje in discipline za dokončanje,

Pomanjkanje volje in discipline za dokončanje,

ko začneš stvari odlašati in prelagati ali ko hočeš obupat ob večji oviri.
Individualna pomoč mentorja je zato najlažji in najbolj gotov način, da svoj poslovni projekt izpeljete. Poteka v obliki rednih srečanj, na katerih vas mentor vpraša o stanju v projektu, potem pa iz svojih izkušenj predlaga naslednje korake in skrbi, da zastavljeno tudi izpeljete. Mentorji ekipam konkretno pomagajo na naslednje načine:

Svetujejo, kako pridobiti denar za zagon

Pomagajo sestaviti terminski načrt za izpeljavo projekta

Pomagajo organizirati ekipo

Prispevajo priporočila in svoje kontakte, ki lahko pomagajo ekipi

Nadzirajo delo ekipe in pomagajo, da se drži rokov

Mentorji so izkušeni podjetniki mlajše generacije, ki so v okviru Ustvarjalnika pomagali do realizacije številnim mladim podjetniškim ekipam. Najbolj je koristno za tiste, ki so šele na začetku in se prvič spoznavajo s poslom, a med našimi vrstami so vsekakor tudi strokovnjaki, ki se lahko osredotočijo samo na določene segmente posla: na pridobivanje investicijskih sredstev, na trženje svojega produkta ali podobno.

Vsako mentorstvo se začne z diagnozo trenutnega stanja. Skozi strukturiran in poglobljen pogovor se mentor in ekipa dodobra spoznata.

Mentor poskrbi, da razume tako poslovni model, kot dolgoročni cilj ekipe, hkrati pa jo spozna tudi na osebnostnem nivoju.

Ekipa nato skupaj z mentorjem izdela terminski načrt dela, v katerem si postavijo konkretne in merljive cilje, ki jim bodo sledili v obdobju mentoriranja. To služi tako mentorju, ki ekipo usmerja k cilju, kot za ekipo, saj si po tem načrtu lažje organizira svoje delo.

Ekipa se z mentorjem dobiva na rednih srečanjih, ki glede na dogovor potekajo bodisi tedensko, bodisi mesečno. Vsako srečanje je strukturirano in vključuje predstavitev napredka ekipe od zadnjega srečanja ter dogovor za delo do prihodnjega. Med obema mentor pomaga ekipi z nasveti in predlogi.

V okviru rednih srečanj mentor po lastni presoji ekipi pomaga z različnimi nasveti s strokovnega področja ali pa jim pomaga priti do kontaktov s potencialnimi partnerji, vlagatelji ali drugimi mentorji. V ta namen lahko mentor ekipi naloži tudi konkretne naloge. Ob koncu obdobja mentoriranja mentor z ekipo opravi evalvacijo, ki vključuje tudi določitev strateškega načrta dela v bodoče.

Reference

Protocamel

Dve dekleti sta iz Slovenije začeli izvažati prehranske dodatke za dirkalne kamele in v manj kot letu dni sklenili prvi posel za 500.000eur, vzpostavili proizvodnjo in začeli širitev na nove trge. V procesu mentorstva smo jima pomagali od nerealizirane ideje do prvega pristopa na trg in začetka rednega poslovanja.

Flare

Komaj 16-letni fant in navdušenec nad elektroniko se je lotil izboljšati navadno rumeno rutko in kresničko. Ustvaril je Flare – pametno kresničko, ki staršu omogoča brezskrben nadzor otroka znotraj označenega območja. Ob nenadnih gibanjih in sunkih sproži sos gumb in tako opozori starša preko mobilne aplikacije.

Gaia Naturelle

Farmacevtka z inovativno idejo o kolagenskih prehranskih dopolnilih se je vključila v program organiziranega mentorstva pod okriljem Ustvarjalnika. Med programom je razdelala svojo poslovno idejo in določila ciljni segment, nato razvila lastno blagovno znamko ter prek povezav, ki so jih svetovali mentorji prišla do finančnega vložka za vzpostavitev proizvodnje. Kmalu za tem je prejela povabilo v oddajo Štartaj Slovenija in svoje produkte začela ponujati tudi na Hrvaškem.

Kako lahko začnemo?

Oglejte si nabor naših mentorjev

Oglejte si nabor naših mentorjev

Dogovorite se za termin srečanja

Dogovorite se za termin srečanja

Stopite v stik z nami po telefonu

Stopite v stik z nami po telefonu

Te zanima sodelovanje?

Oddaj prijavo na mentorstvo!

Plačaj s kreditno kartico in takoj bomo stopili v stik s teboj.