Projekt digitalizacije Ustvarjalnikovih učnih vsebin

Projekt digitalizacije Ustvarjalnikovih učnih vsebin
Ustvarjalnik je v zadnjih mesecih izvajal projekt digitalizacije učnih vsebin, ki jih uporabljajo naši mentorji. Skupaj s strokovnjaki s področja razvoja učnih načrtov, medijske produkcije ter snovanja zgodb smo razvili prototip povsem novega načina podajanja učnih snovi v šolah.
Verjamemo, da je v današnjem času, ki ga zaznamuje vse krajši čas pozornosti ljudi in premik k multimedijsko podanim vsebinam, za učinkovito podajanje znanja mladim skrb izključno za strokovnost premalo. Pedagogi morajo prav enako pozornost posvetiti tudi načinu, kako so te vsebine podane. Iz tega razloga verjamemo, da mora prav vsak, ki je v vlogi učitelja, postati tudi motivator in animator. To najlažje stori tako, da znanje podaja v obliki zgodb; da namesto podajanja znanja v razredu slušatelje spodbudi, da raziskujejo informacije sami; ter da od svojih varovancev zahteva izpeljavo praktičnih projektov namesto memoriranja in reproduciranja informacij učitelja.
Iz tega razloga smo v Ustvarjalniku zadnjih nekaj let snovali projekt “ARIADNA” – na podoben način, kot je mitološka Ariadna junaku ponudila nit, ki vodi iz minotavrovega labirinta, smo za predmet podjetništvo izdelali sosledje zgodb, aktivnosti in projektov, ki slušatelja vodijo do pridobitve temeljnih znanj, veščin in izkušenj za samostojno udejstvovanje v poslu. To smo dosegli z razvojem virtualnega učitelja v obliki animiranega junaka, ki živi na projekcijskem platnu v razredu. Ta odigra vlogo učiteljevega asistenta, ki pripoveduje zgodbe, vizualizira informacije, učencem postavlja izzive in učitelju pomaga narediti učne ure bolj zabavne.
Predstavitveni video produkta, za katerega verjamemo, da bo kmalu na voljo pedagogom z vsega sveta in bo pomenil nov pristop k poučevanju je na voljo tukaj: https://vimeo.com/294823431
V okviru tega projekta smo s finančno podporo operacije “Mentorske sheme za socialna podjetja” zasnovali učne načrte ter oblikovali orodja in aplikacije, ki so izobraževalcem v pomoč pri poučevanju mlade generacije. Več o operaciji je na voljo na povezavi www.eu-skladi.si.
shares